IVANA DRAGIČEVIĆ: "PRIČALA MI PRIJATELJICA"

ULOGE:
REŽIJA: 
KOSTIMI: TIHANA OSTREŠ
UMJETNIČKO OBLIKOVANJE RASVJETE: Paula Bučar

Projekt „Pričala mi prijateljica“ u svom sadržajnom i teatarskom izričaju fokusira se na artikulaciju ženskog prigušenog glasa u vremenu u kojem s jedne strane svjedočimo sve većoj potrebi javne riječi i akcije na području ženskih prava - od radnih, socijalnih, zdravstvenih, političkih do pitanja nasilja nad ženama i u obitelji, te diskriminacije u svakom njezinom obliku. 
Predstava proizlazi iz serije kratkih priča, gotovo crtica iz svakodnevnog života žena, koje, iako izrečene u svojim individualnim specifičnostima, čine artikuliranu sliku položaja žene u društvu. 
Priče su napisane u monološkoj formi prijateljice koja prepričava razgovor s prijateljicom, no u teatarskom kontekstu ih se rastvara i sklapa u jedinstvenu cjelinu, koja čini kompaktan prikaz žene koja je suočena i s otkazom, i s bolešću, i s razvodom, i sa zlostavljanjem i žene koja uživa u životu, traži ljubav, priznanje.


Ivana Dragičević je početkom 2018. godine na svojoj facebook stranici objavila 14-tak priča pod naslovom Pričala mi prijateljica. Počela ih je pisati ponukana jednom pričom, a onda se dogodio pravi boom. U inbox su joj počele pristizati priče, dok joj cijeli inbox nije bio pretrpan pričama prijateljica, ali doslovno pretrpan. Prštale su ideje što bi se od toga dalo napraviti. „S obzirom na cijelu #metoo spiku, statistike o zlostavljanju žena, you name it, we got it,“ jedna od ideja bila joj je da se napravi predstava. Ivana je imala plan napraviti jednokratnu izvedbu s puno glumica za Dan žena, ali Max teatar je inspirirala za predstavu koja bi produkcijski bila moguća za više izvedbi. 

IVANA DRAGIČEVIĆ:
 
Nagrađivana novinarka Ivana Dragičević jedna je od najpoznatijih hrvatskih vanjsko – političkih novinarki, trenutno urednica vanjske politike na N1 televiziji, ima iza sebe 22 godine profesionalnih staža tijekom kojega je izvještavala sa svjetskih žarišta, intervjuirala svjetske lidere, snimala dokumentarne filmove od Afrike preko Bliskog istoka do Kine. Odnedavno iza sebe ima i jednu knjigu „Nejednaki“ u kojoj donosi priče iz svijeta politike i ekonomije propitujući fenomen nejednakosti, razlaže aktualnu situaciju i pokazuje kakve sve izazove donosi doba u kojem živimo i globalno mijenjanje odnosa moći. Mobirise web maker - Details here